Cum va funcționa „Sistem Alert”, mecanismul de avertisment în caz de urgență. Arafat: Va ajunge pe toate telefoanele, nu doar pe smartphone

Cum va funcționa „Sistem Alert, mecanismul de avertisment în caz de urgență. Arafat: Va ajunge pe toate telefoanele, nu doar pe smartphone
Publicat: 22/09/2017, 12:22

Costurile finale pentru implementarea acestui sistem pot ajunge până la patru milioane de euro, iar atribuirea va fi una directă.

„Pe partea noastră este posibil să intrăm pe procedura de urgență, nu este vorba despre sume exorbitante, ci de o chestiune care trebuie implementată rapid. Suma poate să fie de la un milion de euro și să se termine la 3-4 milioane. Suma se definește de soluția finală”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, după întâlnirea de la Palatul Victoria dintre premierul Mihai Tudose și reprezentanții IGSU, ANCOM, STS și ai celor patru companii de telefonie mobilă.

Arafat a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va ști exact în cât timp poate fi implementat sistemul de alertă.

„Pe astfel de sistem nu e bine să dai zeci de alerte pe zi. Dacă fiecare alertă e dată pe sistem, populația nu mai reactionează la el. Trebuie definit care a pragul de la care se dă alertă. Va fi un centralizator care da alertele, acesta e IGSU și poate coborî la nivel de inspectorate județene, dacă e o problemă locală, asta în baza unor proceduri clare. Dacă a început ceva care nu a fost prevăzut, sau post factum, cum ar fi după cutremur, și atunci poți folosi sistemul. Mesajul apare simultan la terminalele telefonice aflate în zona vizată”, a mai spus Raed Arafat.

Sistemul Alert va funcționa și pentru telefoanele care nu sunt smartphone, dar care se află în zona calamitată. De exemplu, un turist, ajuns într-o anumită zonă pentru care s-a dat o atenționare, va primi pe telefonul său mesajul, indiferent de ce fel de dispozitiv are.

Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Adrian Diță a declarat vineri că 95% din sistem a fost identificat, iar operatorii de telefonie au transmis deja că vor lua legătura cu operatorii de echipamente.

Sistemul, spun autoritățile, ar putea fi funcțional în câteva săptămâni, anterior însă fiind o perioadă de probă pentru a nu se înregistra erori.

La începutul săptămânii, premierul Mihai Tudose a decis constituirea unui grup de lucru, gestionat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, în urma unei întrevederi pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie, reprezentanți ai IGSU, ANCOM și STS.

Tudose a cerut implementarea în cel mai scurt timp a sistemului integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil, alertele urmând să fie emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional.
„«Sistem Alert» va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, în paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.
„Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.
Reacția autorităților vine după ce, în urma furtunilor din vestul țării, opt persoane au murit, iar alte 137 au fost rănite, fiind afectate 212 localități din 15 județe.
Premierul Mihai Tudose a anunțat, duminică seară, că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pentru ca cetățenii să poată primi informații prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află.
„Sunt toate autoritățile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această aleră pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi și implementat”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.
Tudose a mai declarat și că se gândește să propună operatorilor de telefonie un sistem automat prin care să fie anunțați toți cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase.
„Sunt țări unde funcționează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligați să trimită o avertizare. Ar trebui implementat și la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic și cât de disponibili sunt operatorii la așa ceva. Deocamdată acestea sunt primele estimări. Toată lumea e în alertă să verificăm să nu mai fie cazuri identice. Toată lumea e în alertă, slavă Domnului că s-a întâmplat pe zi și se poate interveni la vedere”, a mai spus premierul Mihai Tudose.
Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să explice dacă s-au respectat procedurile în cazul dezastrului de duminică, din vestul țării, și „cine se face vinovat de neglijență sau incompetență”. De asemenea, șeful statului solicită implementarea unui sistem de avertizare a populației.
„Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor.(…) Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Șeful statului susține că existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. „Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii”, mai arată Iohannis.
Iohannis precizează că, dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea sunt obligate să răspundă în fața legii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină